Συμβουλευτική Διαχείρισης Θυμού - Λευτέρης Μόρρου | Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής στη Θεσσαλονίκη
Υπηρεσίες ατομικής ψυχοθεραπείας και θεραπείας ζεύγους στη Θεσσαλονίκη, συμβουλευτική γάμου, διαχείριση θλίψης και κατάθλιψης, διαχείριση άγχους.
ψυχολόγος Θεσσαλονίκη, ψυχολογος, ψυχοθεραπευτής, ψυχολογος θεσσαλονικη, ψυχοθεραπεία ζεύγους, διαχείριση άγχους, κρίσεις πανικού, κατάθλιψη,
15540
post-template-default,single,single-post,postid-15540,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Συμβουλευτική Διαχείρισης Θυμού

Συμβουλευτική Διαχείρισης Θυμού

Ο θυμός είναι η βιολογική μας αντίδραση για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας όταν μας επιτίθενται ή για να προστατευθούμε από τον εισβολέα. Γεννιέται όταν πιστεύουμε ότι κάποιος έχει κάνει κάτι λάθος… Ωστόσο χρειάζεται αρκετή αυτοσυνείδηση κι ωριμότητα για να τον χειριστούμε αποτελεσματικά.

Ο ανεξέλεγκτος θυμός

Οι πηγές του έντονου ξεσπάσματος θυμού, που βγαίνουμε “εκτός εαυτού’’, βρίσκονται πολύ βαθύτερα από τις αφορμές που το προκάλεσαν. Συνήθως έχουμε πληγωθεί πολλές φορές στο παρελθόν με τον ίδιο (ή παρόμοιο) τρόπο και μοιάζει σαν ασυνείδητα να θυμώνουμε τώρα, για όλα μαζί παλιά και καινούργια. Αυτό δείχνει πως δεν έχουμε καταφέρει να διαχειριστούμε το θυμό μας αποτελεσματικά στο παρελθόν αλλά και με το τωρινό ξέσπασμα όσο δίκαιο κι αν έχουμε το χάνουμε…

Ο καταπιεσμένος θυμός

Μια άλλη αποτυχημένη προσπάθεια διαχείρισης του θυμού είναι να τον καταπιέζουμε για ν’ αποφύγουμε τη σύγκρουση, για να μην χαλάσουμε τις σχέσεις μας και τις ισορροπίες, γιατί “δεν πρέπει’’… Το συναίσθημα αυτό που πάει όμως; Νομίζουμε ότι “εξατμίζεται’’, κι όμως εκφράζεται μ’ άλλη μορφή, γίνεται γκρίνια, παράπονο ή τον στρέφουμε στον εαυτό μας και καταλήγουμε να τον λυπόμαστε που είναι το “θύμα’’.

Διαχείριση του θυμού

Κάθε φορά που εκφράζετε το θυμό σας, σκεφτείτε αν απευθύνεστε στον κατάλληλο χρόνο, με τον κατάλληλο τρόπο, στο σωστό άνθρωπο. Αν αυτά ισχύουν τότε εκφραστείτε… Αλλιώς, πάρτε μερικές βαθιές ανάσες, αφήστε να φύγει η μεγάλη ένταση, μετά συζητήστε το θέμα ήρεμα με τον εαυτό σας κι αναζητήστε τον καταλληλότερο τρόπο έκφρασής του.

Συχνά είναι δύσκολο ν’ ανακαλύψουμε μόνοι μας τις κρυμμένες συνδέσεις ανάμεσα σε παλιούς θυμούς με τα τωρινά ξεσπάσματα ή να σταματήσουμε ν’ αποφεύγουμε τη σύγκρουση παρά το μεγάλο κόστος σε βάρος μας. Υπάρχουν κατάλληλοι κι αποτελεσματικοί τρόποι να εκφράσουμε τη διαφωνία μας, τα συναισθήματά μας, τα “θέλω’’ μας… Όμως δεν είναι πάντα εύκολο να επικοινωνήσουμε πιο αποτελεσματικά, αν πρώτα δεν ανακαλύψουμε τα βαθύτερα νήματα που κινούν κι επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.