03 Σεπ Γιατί οι άνθρωποι μένουν σε σχέσεις που έχουν (ίσως) τελειώσει;
Το να αφήνεις κάτι πίσω σου πολλές φορές ισοδυναμεί με απώλεια.. Όμως ορισμένες φορές πρέπει να αφήσεις πίσω (τοξικές) σχέσεις και συνήθειες για να δημιουργήσεις χώρο για νέες και καλύτερες σχέσεις, ανθρώπους και συνθήκες. Πρέπει να επιτρέψεις να φύγει το τοξικό, ώστε να έρθει το καλύτερο και πιο δημιουργικό.
Πολλές σχέσεις, ιδιαίτερα μετά από χρόνια συμβίωσης γίνονται περίπλοκες, περνούν από τέλμα, και τα άτομα που αποτελούν το ζευγάρι βιώνουν απομάκρυνση, έλλειψη επικοινωνίας, ψυχρότητα και υπαρξιακή μοναξιά. Μερικές φορές, δυστυχώς υπάρχει και ψυχολογική, λεκτική, σωματική βία και κακοποίηση!
Οι άνθρωποι που αποτελούν το ζευγάρι αλλάζουν, επομένως είναι φυσικό και η σχέση τους να μεταλλάσσεται… Άραγε είναι σε θέση να αποδεχτούν τις αλλαγές, να προσαρμοστούν, να εξελιχθούν μέσα στη σχέση; Ή δεν μπορούν και φέρνουν αντίσταση στην αλλαγή;
Πολλές φορές σε μία σχέση έχει επέλθει η φθορά, η απόσταση, η αποξένωση, η έλλειψη επικοινωνίας. Παρ’όλα αυτά παραμένουν στη σχέση…
Γιατί άραγε;
Παρακάτω μερικοί λόγοι που οι άνθρωποι παραμένουν σε μία σχέση που έχει φθαρεί αλλά και η απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα “τι θα μπορούσαν να κάνουν;”
1. Φόβος Μοναξιάς
Ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων μένουν σε μία σχέση που δεν λειτουργεί γιατί φοβούνται να μείνουν μόνοι. Επιλέγουν τη συνεχή γκρίνια, τη φθορά, τη δυστυχία, παρά την μοναξιά, γιατί είναι ένα συναίσθημα που δεν γνωρίζουν.
Όμως για να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να βρουν την εσωτερική και εξωτερική δύναμή τους, πρέπει να τολμήσουν να μείνουν μόνοι με τον εαυτό τους, για να τον γνωρίσουν και να τον εξελίξουν! Μπορεί να το τολμήσουν μόνοι τους, με τη βοήθεια ενός Συμβούλου που μπορεί να τους δώσει τόνωση, στήριξη και καθοδήγηση.
2. Έλλειψη αυτογνωσίας, αυτοσεβασμού, αυτοπεποίθησης
Κάθε άνθρωπος πριν μπει σε κάποια σχέση πρέπει να έχει κάνει δουλειά με τον εαυτό του, να έχει αποκτήσει αυτογνωσία, γνώση του εαυτού του, των “Θέλω” του, των “Αξιών “του, των Ορίων του, των “Προτεραιοτήτων” του.
Έτσι, θα έχει αποκτήσει αυτοσεβασμό, σεβασμό για το ποιός/α είναι & έτσι θα καλλιεργήσει την αυτοεκτίμηση και αργότερα την πολυπόθητη αυτοπεποίθηση.
Δυστυχώς, πολλές φορές τα άτομα που δεν έχουν αναπτύξει το τρίπτυχο: αυτογνωσία – αυτοσεβασμός – αυτοπεποίθηση, παραμένουν σε φθαρμένες σχέσεις, τελματωμένες από ανασφάλεια.
Γι’ αυτό το λόγο πρέπει το άτομο μόνος/η, (ή μαζί με υποστήριξη από Σύμβουλο αν το επιλέξει), να αρχίσει να ανακαλύπτει τον εαυτό του/της και να αποκτά αυτογνωσία, η οποία σιγά-σιγά θα φέρει και αυτοσεβασμό και αυτοπεποίθηση στη ζωή του!
3. Ελπίδα ότι θα γίνει κάτι μαγικό και ο σύντροφος θα αλλάξει
Το να αλλάξει ο άλλος (αν αυτός δεν θέλει) είναι από τις μεγαλύτερες ψευδαισθήσεις!
Οι άνθρωποι αλλάζουν ΜΟΝΟ όταν και όπως αυτοί θέλουν, σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες και ρυθμούς. Όμως αν δεν θέλουν, το να τους πιέζουμε να αλλάξουν είναι Χάσιμο χρόνου και ενέργειας!
Πρέπει να διερευνήσουν αν αληθινά θέλει και μπορεί να αλλάξει ο άλλος, κι αν όχι να προχωρήσουν μόνοι, όσο και αν μας φοβίζει στην αρχή. Είναι η καλύτερη λύση για να κτίσουν τον εαυτό τους με αυτοσεβασμό και αυτοπεποίθηση.
4. Οικονομική ανασφάλεια
Πολλές φορές μερικά άτομα, ιδιαίτερα γυναίκες παραμένουν σε μια φθαρμένη σχέση από οικονομική ανασφάλεια, γιατί δεν έχουν τα δικά τους χρήματα…και έτσι συμβιβάζονται σε ένα φθαρμένο γάμο από ανασφάλεια.
Αυτό γινόταν ακόμα πιο πολύ στις πιο παλιότερες γενιές που οι γυναίκες δεν είχαν οικονομική ανεξαρτησία ή εργασία και βασιζόντουσαν μόνον στον άντρα. Ευτυχώς αυτό στις μέρες μας έχει αλλάξει, αλλά με οικονομική κρίση, η οικονομική ανασφάλεια, εμποδίζει τις γυναίκες να πάρουν τη ζωή και απόφαση στα χέρια τους και να στηριχθούν στις δικές τους δυνάμεις.
Η καταπίεση συναισθημάτων και αναγκών οδηγεί πολλές φορές στην ανάπτυξη ψυχοσωματικών προβλημάτων, πχ σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (Σ.Ε.Ε).
Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι για να σώσουν τη ζωή τους, την υγεία τους, την αξιοπρέπεια τους αλλά και να ξαναβρούν δύναμη τους πρέπει να πάρουν τα οικονομικά και τη ζωή τους στα χέρια τους και να ανεξαρτητοποιηθούν. Αυτό θα τους δώσει περισσότερες επιλογές, αυτοσεβασμό και σίγουρα αυτοπεποίθηση!
5. Παραμένουν μαζί για τα παιδιά
Αυτή είναι μια από τις πιο συχνές δικαιολογίες, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μία τοξική σχέση των γονιών που έχει έλλειψη επικοινωνίας και συναισθηματική απόσταση καθώς και λεκτική, ψυχολογική και ακόμα χειρότερα σωματική βία, την βιώνουν και τα παιδιά με έμμεσο ή άμεσο τρόπο! Αυτή η βία και η ανασφάλεια είναι από τα πιο δυσάρεστα βιώματα που μπορεί να βιώσει ένα παιδί γιατί του δηλητηριάζει τη ψυχή και το μυαλό!
Συχνά, η κακοποίηση που βιώνουν οι γονείς και η έλλειψη επικοινωνίας και τα συναισθήματα της απομόνωσης, περνά στα ίδια τα παιδιά, γιατί τα παιδιά είναι καθρέπτες των γονιών τους.
Πολλές φορές για να σώσουμε τα παιδιά πρέπει να τα απομακρύνουμε από ένα τέτοιο τοξικό περιβάλλον. Εδώ σίγουρα πρέπει οι γονείς να απευθυνθούν σε έναν σύμβουλο γάμου, που μπορεί να βοηθήσει το ζευγάρι να πάρουν τη σωστή απόφαση και να βάλουν όρια!
6. Θεωρούν την ψυχολογική και συναισθηματική κακοποίηση “φυσιολογική”
Σε αυτή τη περίπτωση μπορεί να έχουν μεγαλώσει με τοξικά γονεικά πρότυπα και οι ίδιοι, και να θεωρούν ότι η συναισθηματική κακοποίηση είναι κάτι “φυσιολογικό’ και αναμενόμενο μετά από χρόνια σε ένα ζευγάρι! Όμως πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι. Δεν αξίζουν τη βία και την κακοποίηση, ούτε σε σωματικό, ούτε σε λεκτικό, ούτε σε ψυχολογικό επίπεδο.
Πρέπει άμεσα να αναζητήσουν βοήθεια από Σύμβουλο/ Ψυχολόγο, για να τους πει πως είναι μια κανονική σχέση με ρεαλιστικά δεδομένα και να τους υποστηρίξει να πιστέψουν στον εαυτό τους και βρουν τη δύναμη να πιστέψουν ότι αξίζουν καλύτερη συμπεριφορά και να απομακρυνθούν αν χρειάζεται!
7. Λένε στον εαυτό τους ότι η σχέση είναι ΟΚ και δεν μπορούν να βρουν κάτι καλύτερο
Πολλές φορές από έλλειψη αυτογνωσίας και αυτοπεποίθησης το άτομο πιστεύει ότι δεν αξίζει κάτι καλύτερο. Έτσι το άτομο μπορεί να αυτοπαγιδευτεί και να παραμείνει σε τοξικές σχέσεις!
Πάλι πρέπει να βρει την αυτοεκτίμησή του, με στήριξη και βοήθεια κάποιου ειδικού, να πιστέψει στον εαυτό και στην αξία του, να χτίσει τον αυτοσεβασμό και αυτοπεποίθηση του και να μάθει να διεκδικεί σεβασμό, εκτίμηση, αφοσίωση και έμπρακτη αγάπη.
Συμπερασματικά, η κατανόηση όλων των παραπάνω είναι σημαντική, ώστε το άτομο να μπορέσει να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της φθοράς, αρνητικότητας και μιζέριας.
Μόνον όταν κάποιος καταλάβει, κατανοήσει και αγαπήσει τον εαυτό του, μπορεί να κάνει και βήματα αλλαγής.
Το πρώτο βήμα είναι η αναγνώριση, μετά η αποδοχή, η συνειδητοποίηση και τελικά μπορεί να έρθει και η πολυπόθητη αλλαγή.
Αυτά τα σημαντικά 3 βήματα είναι απαραίτητα να γίνουν και μάλιστα με αυτή τη σειρά!
Από αυτά η αναγνώριση και η αποδοχή είναι τα πιο δύσκολα και απαιτητικά κι είναι το 90% (!). Όταν γίνουν αυτά, η αλλαγή είναι μόνο το 10% και έρχεται πολύ πιο εύκολα!
Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει με εσωτερικό ψάξιμο, αλλά κυρίως όταν γίνεται με τη τόνωση και υποστήριξη κάποιου ειδικού.
Σεπτέμβριος 2021
Sorry, the comment form is closed at this time.