26 Ιούλ Τα Συναισθηματικά στάδια στη ζωή ενός ζευγαριού
Η σχέση κάθε ζευγαριού αποτελεί ένα “ζωτικό οργανισμό” που αναπτύσσεται, μεταλλάσσεται και εξελίσσεται στο πέρασμα του χρόνου. Στην πορεία αυτή υπάρχουν εύκολες και δύσκολες στιγμές. Υπάρχουν όμως στιγμές κατά τις οποίες οι αλλαγές είναι πολλές και η σχέση δοκιμάζεται. Επέρχονται αναθεωρήσεις, ανακατατάξεις και οι δύο σύντροφοι καλούνται να επαναπροσδιορίσουν καθοριστικά τη σχέση τους.
Έρωτας & πάθος
Ο έρωτας και το πάθος εκτός από τις ευχάριστες στιγμές κρύβουν και τις παγίδες τους. Ένα ζευγάρι, όταν γνωρίζεται, έχει ανάγκη απόλυτης ταύτισης και συγχώνευσης! Χάνεται από παρέες, φίλους, ο ένας πέφτει κυριολεκτικά με τα μούτρα στον άλλον για να τον κατακτήσει και να τον αφομοιώσει. Η σχέση όμως αναζητά σύντομα οριοθέτηση και τα μέλη της, για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, περισσότερη αυτονομία. Μια σχέση πάθους δύσκολα επιβιώνει και συνήθως δεν προχωρά πέραν της αρχικής “φλόγας” του ερωτικού πάθους. Σε αυτή την περίπτωση οι δύο σύντροφοι συνήθως βαριούνται και αρχίζουν να αποφεύγουν ο ένας τον άλλον συστηματικά.
Συμβίωση & γάμος
Η συμβίωση και ο γάμος επιφέρουν μια νέα εγγύτητα στη σχέση. Η αρχική εικόνα και φαντασίωση του άλλου τώρα αλλάζουν. Τον βλέπουν πια πιο καθαρά, μέσα στην καθημερινότητά του, και πολλές φορές τους φαίνεται σαν να γνωρίζουν έναν άλλον άνθρωπο! Σε αυτή τη νέα σχέση οικειότητας μπορεί να αρχίσουν να ξυπνούν και μνήμες από το παρελθόν και οι δύο σύντροφοι, μέσα στην καθημερινότητα, να αρχίσουν να συμπεριφέρονται όπως στην πατρική οικογένεια, να μιλούν με παρόμοιο τρόπο, να τσακώνονται για τα ίδια πράγματα και να αναπαράγουν μια οικογένεια πανομοιότυπη με την πατρική. Αν όμως οι αναμνήσεις δεν είναι καλές, ένας φαύλος κύκλος ξεκινά, αθόρυβος και καθοριστικός, σκηνοθετώντας ένα σενάριο σταδιακής αποξένωσης του ζευγαριού!
Γέννηση παιδιών
Η εγκυμοσύνη και ο ερχομός των παιδιών επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στην ψυχοσύνθεση του ζευγαριού. Οι ρόλοι γίνονται πιο πολύπλοκοι και απαιτητικοί. Η γυναίκα είναι πλέον εργαζόμενη – σύζυγος – μητέρα – νοικοκυρά. Ο άντρας αναλαμβάνει πιo σημαντικό μέρος της φροντίδας του σπιτιού ή της επιμέλειας των παιδιών. Εντάσεις και προβλήματα προκύπτουν από την προσπάθεια και των δύο να ανταποκριθούν και να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στη νέα αυτή κατάσταση.
Η ανάληψη του γονικού ρόλου επιφέρει σημαντική διαφοροποίηση και στην ερωτική εικόνα κάθε συντρόφου. Ο άντρας δυσκολεύεται να δει σεξουαλικά τη γυναίκα που έχει πλέον και το μητρικό ρόλο. Η γυναίκα επίσης δυσκολεύεται να συνδυάσει η ίδια τις δύο αυτές πτυχές του εαυτού της και καταλήγει συχνά σε υπερβολική ενασχόληση με τα παιδιά μη αφήνοντας χώρο για το σύζυγο και, κυρίως, για τη δική της ερωτική υπόσταση.
Κρίση ηλικίας
Η κρίση των 40 ή και των 50, σηματοδοτεί την αίσθηση οριστικής απώλειας της νιότης. Ο χρόνος έχει περάσει, ίσως και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής που θα ζήσουμε, και ξαφνικά νιώθουμε ότι “μεγαλώσαμε αρκετά”! Αποφάσεις που έχουν παρθεί φαίνονται πια οριστικές και απώλειες -προσώπων, καταστάσεων, προνομίων- αρχίζουν να διαφαίνονται στον ορίζοντα. Τα παιδιά επίσης, συνήθως σε αυτό το στάδιο, διανύουν τη δύσκολη περίοδο της εφηβείας και κρίνουν και τα ίδια περισσότερο τους γονείς τους, είναι πιο απαιτητικά και οι υποχρεώσεις για το μέλλον τους διαρκώς μεγεθύνονται.
Τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι
Το σύνδρομο της “άδειας φωλιάς”, αφήνει τους δύο συντρόφους, μετά την πάροδο αρκετών ετών, και πάλι μόνους στο σπίτι. Η ησυχία που επικρατεί είναι παράξενη, κάποιες φορές και εκνευριστική. Ο χρόνος που το ζευγάρι πρέπει να καλύψει τώρα μόνο του σημαντικά μεγαλύτερος. Όλα εξαρτώνται από τον τρόπο που η σχέση του ζευγαριού έχει δομηθεί όλα αυτά τα χρόνια βάσει των παιδιών. Πολλοί γάμοι έχουν επικεντρωθεί κυριολεκτικά στην ανατροφή των παιδιών. Όταν τα παιδιά αποχωρούν, το “κενό” που δημιουργείται είναι μεγάλο και το ζευγάρι καλείται, “ξεγυμνωμένο” πια από οποιεσδήποτε δικαιολογίες και συγκαλύψεις, να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του. Πολλά ζευγάρια, σε αυτό το στάδιο, μπορεί ασυνείδητα να μην αφήνουν τα παιδιά τους να μεγαλώσουν και να απομακρυνθούν για να μην έρθουν αντιμέτωποι με τη νέα αυτή κατάσταση.
Η τρίτη ηλικία
Η τρίτη ηλικία συνοδεύεται συνήθως από τη συνταξιοδότηση, επομένως και πάλι από περισσότερες ώρες στο σπίτι και πολύ περισσότερες που το ζευγάρι παραμένει μόνο του δίχως την παρουσία τρίτων στη σχέση. Σημαντικό ποσοστό, ανδρών κυρίως, βιώνει αυτό το στάδιο ως σημαντική απώλεια της αυτοεκτίμησής του και επέρχονται γκρίνια και τριβές στην καθημερινότητά του. Μπορεί επίσης να συντρέχουν και προβλήματα υγείας και οι δύο σύντροφοι, ίσως για πρώτη φορά, να έχουν ανάγκη ο ένας τη φροντίδα του άλλου.
Ο ερχομός εγγονιών επιφέρει αλλαγές και ένα νέο σκοπό στη ζωή του ζευγαριού. Οι αντοχές είναι μειωμένες και συχνά δεν υπάρχει η δύναμη και η αντοχή όπως παλαιότερα για να χαρούν τη νέα αυτή εμπειρία. Η σύγκριση με το παρελθόν και τη νεότητα που έχει παρέλθει επιφέρει αίσθημα θλίψης και αναπόλησης. Παλιοί ρόλοι πρέπει να αναθεωρηθούν και νέοι ρόλοι να προσδιοριστούν και να γίνουν και αποδεκτοί.
Sorry, the comment form is closed at this time.