26 Ιούλ Σταματήστε την συναισθηματική υπερφαγία
Το Πρόβλημα:
Το να κάνουμε μια δίαιτα είναι σχετικά εύκολο. Το να χάσουμε μερικά κιλά είναι επίσης σχετικά εύκολο. Το να πετύχουμε όμως μόνιμα αποτελέσματα μοιάζει κυριολεκτικά αδύνατο! Τι φταίει άραγε και πώς διορθώνεται;
Συχνά παρατηρείται ότι ενώ τα υπέρβαρα άτομα έχουν τη διάθεση να προσπαθήσουν να χάσουν βάρος, δείχνουν δυσκολία να αποδεχτούν μόνιμες αλλαγές στην καθημερινότητα και τη διατροφή τους. Για πολλούς το φαγητό αποτελεί μέσο συναισθηματικής έκφρασης/εκφόρτωσης. Έτσι ακόμα κι όταν αρχικά υπάρξει κάποια επιτυχία, αυτή είναι συνήθως προσωρινή.
Η πολυσύνθετη εικόνα που έχουμε γύρω από την αιτιολογία της παχυσαρκίας καλεί για μια πιο σφαιρική προσέγγιση όσον αφορά στη θεραπεία της. Έρευνες υποστηρίζουν ότι πέραν κάποιας γενετικής προδιάθεσης (π.χ. θυρεοειδικές δυσλειτουργίες, σάκχαρο κ.λπ.), το περιβάλλον και οι ψυχοκοινωνικές του προεκτάσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της παχυσαρκίας.
Ξεκινώντας μια δίαιτα λοιπόν πέρα από τα περιττά κιλά που έχει κάποιος να χάσει, έχει να χάσει και τις κακές διατροφικές συνήθειές του καθως και τις αντιλήψεις και πεποιθήσεις σχετικά με τον εαυτό του και τη ζωή, που σχετίζονται με το σωματικό βάρος.
Χαμηλή αυτοπεποίθηση με πολλές ενοχές και το συναίσθημα αδιεξόδου, συμβάλλουν σε έναν αρνητικό φαύλο κύκλο, όπου η πολυφαγία χρησιμοποιείται ως διέξοδος στο πρόβλημα, το οποίο αρχικά προκαλεί.
ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ – ΕΝΟΧΕΣ – ΦΑΓΗΤΟ – ΠΕΡΙΤΤΑ ΚΙΛΑ – ΑΜΕΣΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ
Το φαγητό σαν συνήθεια ή τρόπος διαχείρισης συναισθημάτων καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητας του παχύσαρκου ατόμου και λειτουργεί συχνά και σαν άλλοθι για βαθύτερα ψυχολογικά προβλήματα.
“Τρώω γρήγορα”
“Έχω την αίσθηση ότι δεν έχω τον έλεγχο όταν τρώω”
“Τρώω άσχετα από το αν πεινάω”
“Τρώω μόνος/η και προσπαθώ να κρύψω τις ποσότητες φαγητού”
“Συνεχίζω το φαγητό ακόμα κι αν αισθανθώ χορτάτος/η”
Η Λύση:
Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι οι προσπάθειες για το χάσιμο των περιττών κιλών έχουν καλύτερο και κυρίως πιο μόνιμο αποτέλεσμα όταν συνδυάζεται η κατάλληλη διατροφική υποστήριξη από ειδικευόμενο ιατρό/διαιτροφολόγου με την ψυχολογική υποστήριξη/παρέμβαση. Δουλεύοντας τη “ρίζα” (π.χ. χαμηλή αυτοεκτίμηση) και όχι τα επιφανειακά συμπτώματα (παραπανίσια κιλά) τα αποτελέσματα μπορεί να είναι θεαματικά. Μπορεί να βοηθήσει το άτομο να κατανοήσει ποιες εσωτερικές του ανάγκες καλύπτει μέσα από το φαγητό, να αυξήσει την αυτοπεποίθηση του, να καλυτερεύσει την εικόνα του εαυτού του, να αγαπήσει τον εαυτό του, να διευκολύνει τις απαιτούμενες αλλαγές στη διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα και γενικότερα τις συνήθειές του για να μπορέσει να έχει μόνιμα αποτελέσματα και όχι παροδικά.
Το άτομο μαθαίνει να εξετάζει τις ανθυγιεινές διατροφικές του συνήθειες καθώς επίσης και τις συγκεκριμένες σκέψεις και συναισθήματα που το οδηγούν στο να αντιδράσει τρώγοντας υπερβολικά ή στιγμές που δεν πρέπει, και να αντιδρά με σωστό και πιο υγιεινές τρόπο.
Ποιοι είναι οι συχνότεροι λόγοι για τους οποίους τα παχύσαρκα άτομα, αποφεύγουν να ζητήσουν ψυχολογική βοήθεια;
• Ντροπή και ενοχές λόγω της υποτιθέμενης έλλειψης αυτοκυριαρχίας.
• Άγνοια για τη σοβαρότητα και τις ψυχολογικές συνέπειες του προβλήματος.
• Λανθασμένες επιρροές από το κοινωνικό περιβάλλον που υποβαθμίζουν την ανάγκη για βοήθεια (π.χ. «όλα είναι στο μυαλό σου»).
• Λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με το ρόλο του Ψυχολόγου
• Οικονομικές δυσκολίες.
• Αρνητισμός στην ψυχοθεραπευτική παρέμβαση.
Με αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς, θετική σκέψη και έλεγχο των ερεθισμάτων, η ψυχολογική παρέμβαση σε συνδυασμό φυσικά με την καθοδήγηση ειδικευμένου ιατρού/διατροφολόγου, αποδεικνύεται πλέον το «κλειδί» για να αποκτήσει κανείς τη σιλουέτα που ονειρεύεται, αλλά και για να τη διατηρήσει.
Sorry, the comment form is closed at this time.