05 Αυγ Διαχείριση Θλιψης και Κατάθλιψης
Υπολογίζεται ότι περίπου 7.000.000 άνθρωποι βρίσκονται σε κατάθλιψη σήμερα. Τα καλά νέα είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις θεραπεύεται, εφόσον την αναγνωρίσουμε και έχουμε τη θέληση να την αντιμετωπίσουμε!
Τι προκαλεί την κατάθλιψη;
Βιώνοντας κάποια εντονα συναισθηματικά γεγονότα που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε και τα κουβαλάμε για καιρό άλυτα, η κατάθλιψη μπορεί να κάνει την εμφάνισή της. Έχουμε τη φυσική αντίδραση, όταν τραυματιστούμε σωματικά να μαζευόμαστε αυθόρμητα για να προστατεύσουμε το πληγωμένο σημείο. Έτσι κι όταν “τραυματιστούμε” ψυχικά ή συναισθηματικά έχουμε την τάση να κλεινομαστε στον εαυτό μας για να φροντίσουμε τη ”εσωτερική πληγή” μας. Αν η πληγή δεν επουλωθεί ή δεν καταφέρουμε να διαχειριστούμε ικανοποιητικά τα προβλήματα, συσσωρεύουμε εσωτερικό βάρος, συχνά μοιάζει σαν μια μαύρη τρύπα που απορροφά την ενέργεια και τη διάθεσή μας.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται.
Μελαγχολική ως βαριά διάθεση, συνήθως το πρωί ή και το βράδυ, αίσθημα κούρασης, εσωτερικό βάρος, αίσθημα μοναξιάς (ακόμα και με παρέα) και λύπης (συχνά για τον εαυτό), στιγμές απελπισίας, μικρή ως καθόλου ικανοποίηση από όσα συμβαίνουν γύρω μας, χωρίς διάθεση για να κάνουμε όσα παλιότερα μας ευχαριστούσαν, αίσθηση εσωτερικού μπερδέματος, αδυναμία να βρούμε την έξοδο, τη λύση σ’ αυτά που μας βασανίζουν.
Η κατάθλιψη αντιμετωπίζεται?
Ναι! Μερικά μικρά μυστικά που βοηθούν άμεσα είναι η άσκηση και η σωματική κίνηση (προκαλεί παραγωγή ενδορφινών, των φυσικών συστατικών του οργανισμού μας για καλή διάθεση) και η διατροφή πλούσια σε ψάρια και οστρακοειδή.
Πως θεραπεύεται?
Το σημαντικότερο βήμα είναι να παραδεχτούμε το πρόβλημα γιατί μόνον τότε αναζητούμε λύσεις! Η φαρμακευτική αγωγή, που προτείνει μόνον σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να βοηθήσει προσωρινα στη βελτίωση της συναισθηματικής μας κατάστασης. Όταν όμως τα θέματα που μας βαραίνουν παραμένουν άλυτα, τόσο δυσκολότερη κι η αντιμετώπισή τους. Τότε, η υποστήριξη ενός ειδικού μπορεί να είναι πολύτιμη για ν’ ελευθερωθούμε απ’ τα βαθύτερα αίτια που μας οδηγούν στην κατάθλιψη. Η Γνωστική Συμπεριφορικη Ψυχοθεραπεία έχει κριθεί να είναι η πιο αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση στη Μεγάλη Βρετάνια (NICE Guidelines).
Sorry, the comment form is closed at this time.